Leven en licht van Edmond Verstraeten (1870-1956)

Rode beuk in de lente, Edmond Verstraeten

Rode beuk in de lente, Edmond Verstraeten

Vanaf 10 februari 2019 treedt het Emile Van Dorenmuseum voortijdig de lente binnen met een retrospectieve tentoonstelling over leven en licht van landschapsschilder Edmond Verstraeten (1870-1956). Als jonge kunstenaar in opleiding, in de landschapsklas van Joseph Coosemans (1828-1904) aan het Antwerpse Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, belandde hij voor het eerst in Genk. Hier zette hij zijn eerste stappen als kunstenaar. Hij ontmoette er Emile Van Doren, met wie hij zijn leven lang bevriend bleef. Later ging Verstraeten in de leer bij Emile Claus (1849-1924) en kreeg het licht een hoofdrol in zijn luministische schilderijen. Zijn geliefkoosde onderwerpen vond hij in de omgeving van zijn landhuis De Dommel in Sombeke (Waasmunster). De tentoonstelling wordt opgezet in nauwe samenwerking met vzw Edmond Verstraeten - Kunstschilder. Meer informatie op de website van het Emile Vandorenmuseum.

Online archief van het ledenblad Melijn

fauvisten4.jpg

Door de jaren heen werden er in ons ledenblad Melijn vele interessante en spraakmakende artikels gepubliceerd. We hebben besloten om dit waardevolle archief stap voor stap online te zetten op de website zodat iedereen deze boeiende publicaties kan ontdekken of herontdekken. Hiermee zetten wij op digitaal gebied een nieuwe stap in het realiseren van één van onze belangrijke maatschappelijke doelen: “Het stimuleren van de studie van de 19de-eeuwse schilderkunst in het algemeen, en van de Tervuurse School en haar vertegenwoordigers in het bijzonder.”

U kan het Archief vinden via het hoofdmenu op de website. De artikels worden gepubliceerd in omgekeerde chronologische volgorde, met een selectie van één artikel per Melijnnummer. Er staan nu reeds 2 artikels online uit de 2 laatste edities van Melijn, kom regelmatig eens terug om een kijkje te nemen en nieuwe publicaties te ontdekken!

Luc Cromheecke in de voetsporen van Daubigny

De-tuin-van-Daubigny.jpg

De Franse landschapschilder Daubigny ( 1817-1878) behoorde tot de school van Barbizon en wordt algemeen beschouwd als één van de voorlopers van het impressionisme. Op zijn bekende boot "Botin", die hij tot atelier had omgebouwd, schilderde hij onophoudelijk langs de oevers van de Seine en de Oise in Frankrijk. De Vlaamse tekenaar Luc Cromheecke, in de ban geraakt van het pleinairisme en net zoals Daubigny gefascineerd door de natuur, tekende het stripverhaal ’De tuin van Daubigny” aan de hand van waargebeurde verhalen en briefcitaten.

Begin 2017 was er in De Mesdag Collectie in Den Haag een eerste tentoonstelling over Daubigny en Cromheecke’s strip en in het najaar van 2017 volgde een tentoonstelling in het Jacob Smitsmuseum te Mol. In de lente van 2019 krijgt u de kans om ook in Tervuren kennis te maken met het werk van Daubigny en het ontstaan van Cromheecke’s stripverhaal. De tentoonstelling wordt aangevuld met enkele werken van de school van Barbizon en van onze Belgische impressionistische schilder Lucien Frank (tweede generatie van de school van Tervuren).

De tentoonstelling gaat door in de expo-ruimte van het CC De Warandepoort Markt 7b 3080 Tervuren (volgens de openingsuren van De Warandepoort). Men kan steeds rondleidingen voor groepsbezoeken aanvragen.

daubigny2.jpg

Tentoonstelling Lucien Frank

Lucien FRANK (1857-1920) , Hengelaar in bootje op Vossemvijver, Olie op doek, 75 x 105 cm

Lucien FRANK (1857-1920) , Hengelaar in bootje op Vossemvijver, Olie op doek, 75 x 105 cm

Van 12 juli t/m 25 aug 2019 organiseren de Vrienden van de School van Tervuren een tentoonstelling met schilderijen van Lucien Frank in de exporuimte van de Warandepoort in Tervuren. Lucien Frank wordt steevast gerekend tot de tweede generatie van de School van Tervuren. Hij ontpopte zich als een impressionist onder de invloed van Charles-François Daubigny en kreeg heel wat raadgevingen van Eduoard Manet in Frankrijk. Na zijn terugkeer naar België begaf hij zich in de sporen van de eerste generatie van de Tervuurse School en schilderde hij talrijke zichten in en rond het Zoniënwoud en in Tervuren. Onze vereniging bezit een vijftal interessante werken van deze eminente schilder en we kunnen voor deze tentoonstelling rekenen op nog een twintigtal bruiklenen.

OPROEP: Indien u in het bezit bent van een werk van Lucien Frank dat u voor deze tentoonstelling in bruikleen kan geven, of als u weet hebt van werken in het bezit van andere personen die ook willen uitlenen, aarzel dan niet om contact op te nemen om dit te bespreken (stuur bericht via contact formulier op deze website).

Nieuwe historische roman van Herman De Vilder: "Beruchte kunstroof in Vueren"

!cid_473F2D78-D68B-4DA1-9783-FC7983A73AB8 (2).jpg

In 1624 greep er een kunstroof plaats in het kasteel van Tervuren tijdens het bewind van de Aartshertogen Albrecht en Isabella. De toenmalige burchtheer werd voor deze roof veroordeeld en belandde in de gevangenis. Dit spannende verhaal wordt nu terug tot leven gebracht in de historische roman "De beruchte kunstroof in Vueren". Het boek werd geschreven door Tervurenaar en kunstkenner Herman De Vilder en is een eerbetoonaan aan het opzoekingswerk van wijlen Maurits Wynants over dit onderwerp. U kan dit unieke boek aankopen voor 20€ (+6€ verzendkosten). Gelieve het bedrag over te maken op rek.nr: BE48 7344 2612 2827 van V.z.w. De Vrienden van de School van Tervuren met vermelding ‘Kunstroof, HDV’.

Op dinsdag 18 december 2018 om 20h zal Herman De Vilder, laureaat van de Cultuurprijs Maurits Wynants, een voordracht geven over "De beruchte kunstroof in Vueren" in de grote vergaderzaal van Elk Zijn Huis, Lindeboomstraat 116, 3080 Tervuren. Bestelde boeken kunnen die avond worden afgehaald.

Van 25 mei tot en met 26 augustus 2018: ‘Roger SOMVILLE – Eerbetoon aan een Tervurenaar’

‘Eerbetoon aan Fellini’, 1985

‘Eerbetoon aan Fellini’, 1985

Zowel nationaal als  internationaal toonde Somville zich één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de opvattingen in verband met het picturale réalisme.
Naast zijn vele schilderijen en tekeningen, ontwierp hij talrijke wandtapijten, waaronder ‘Le Triomphe de la Paix - De triomf van de Vrede’ in het Congrespaleis te Brussel, 80 m² groot (1963). Zijn belangrijkste muurschilderingen zijn ‘Notre Temps – Onze Tijd’ in het metrostation Hankar in Oudergem en ‘Wat is een intellectueel? te Louvain-la-Neuve (Universiteitsgebouwen). 

Openingsuren : ma. 13-17u., di., wo., do., vr. 10-17u, za. & zo. 10-16u.