12 JULI - 25 AUG 2019

Lucien FRANK (1857-1920) , Hengelaar in bootje op Vossemvijver, Olie op doek, 75 x 105 cm

Lucien FRANK (1857-1920) , Hengelaar in bootje op Vossemvijver, Olie op doek, 75 x 105 cm

TENTOONSTELLING LUCIEN FRANK

Van 12 juli t/m 25 aug 2019 organiseren de Vrienden van de School van Tervuren een tentoonstelling met schilderijen van Lucien Frank in de exporuimte van de Warandepoort in Tervuren. Lucien Frank wordt steevast gerekend tot de tweede generatie van de School van Tervuren. Hij ontpopte zich als een impressionist onder de invloed van Charles-François Daubigny en kreeg heel wat raadgevingen van Eduoard Manet in Frankrijk. Na zijn terugkeer naar België begaf hij zich in de sporen van de eerste generatie van de Tervuurse School en schilderde hij talrijke zichten in en rond het Zoniënwoud en in Tervuren. Onze vereniging bezit een vijftal interessante werken van deze eminente schilder en we kunnen voor deze tentoonstelling rekenen op nog een twintigtal bruiklenen.


1 april - 12 mei 2019

w530_tuin_van_daubigny_de_nl.jpg

Luc Cromheecke in de voetsporen van Daubigny

De Franse landschapschilder Daubigny ( 1817-1878) behoorde tot de school van Barbizon en wordt algemeen beschouwd als één van de voorlopers van het impressionisme. Op zijn bekende boot "Botin", die hij tot atelier had omgebouwd, schilderde hij onophoudelijk langs de oevers van de Seine en de Oise in Frankrijk. De Vlaamse tekenaar Luc Cromheecke, in de ban geraakt van het pleinairisme en net zoals Daubigny gefascineerd door de natuur, tekende het stripverhaal ’De tuin van Daubigny” aan de hand van waargebeurde verhalen en briefcitaten.
Van 1 april tot en met 12 mei 2019 krijgt u de kans om in Tervuren kennis te maken met het werk van Daubigny en het ontstaan van het stripverhaal. De tentoonstelling wordt aangevuld met enkele werken van de school van Barbizon en van onze Belgische impressionistische schilder Lucien Frank (tweede generatie van de school van Tervuren).

In het derde nummer van Melijn jaargang 2017 schreef Annemie Breugelmans een uitgebreid artikel rond dit thema. Dit kan nu digitaal geraadpleegd worden in ons nieuw online archief.